Primul apel va fi publicat în luna august

Primul apel va fi publicat în luna august

27. iunie 2019

 

În data de 26 iunie 2019, Asociația GAL Sepsi a organizat o conferință de presă pentru reprezentanții presei pentru a-și prezenta activitate desfășurată în cursul acestui an. Managerul de proiect a organizației, Veres Nagy Tímea a rezumat munca desfășurată, apoi a prezentat sarcinile impuse în viitorul apropiat pe organizație de către progresul procedurii de aplicare a proiectului.

 

Veres Nagy a împărțit activitatea Asociației GAL Sepsi în două activități majore pe parcursul ultimului semestru. Prima acoperă campaniile de informare asupra proiectului în rândul grupului țintă și facilitarea comunităților defavorizate de pe teritoriul celor trei zone urbane marginalizate (ZUM) din Municipiul Sfântu Gheorghe, dar și conștientizarea opinii publice a orașului asupra proiectelor de dezvoltare ce vor fi aplicate în viitorul apropiat. A doua activitate este mai puțin spectaculoasă, fiind mai tehnică, și marchează procesul de pregătire pentru aplicarea proiectului. Asta înseamnă un procedeu de consultare continuă și paralelă între Asociație și organizațiile partenere, potențialii aplicanți locali, și între Autoritățile de Management (AM) POR și POCU. În esență ambele domenii de activitate acoperă pregătirea și formarea capacităților locale pentru o implementarea de succes a proiectului.

 

În cadrul primei domenii de activitate specificată, Asociația GAL Sepsi a organizat mai multe dezbateri publice locale. În februarie trei la număr, câte unul în cele trei zone urbane marginalizate din Municipiul Sfântu Gheorghe (ZUM 1 Őrkő, ZUM 2 Cart. Ciucului și ZUM 3 Cart. Câmpul Frumos), precum și un al patrulea în luna mai, a doua în Cart. Câmpul Frumos. Întâlnirile au arătat un interes mare din partea populației și au oferit o oportunitate și metodă excelentă de a informa grupurile țintă asupra detaliile și intervențiile proiectului.

 

Pe de altă parte, Péter Szabolcs, facilitatorul Asociației GAL Sepsi ține regulat audiențe lunare în cele trei ZUM-uri din oraș (programul vezi pe site-ul Asociației). Reacțiile legate de și rezultatele acestei activități sunt pozitive (mai puțin în Cart. Ciucului, unde interesul arătat e relativ mai redusă), încât populația a apreciat inițiativa, și a venit cu idei noi, dar au și indicat o serie de probleme mai mici. De adevărat, acestea probleme de cele mai multe ori nu pot fi incluși în proiect, dar echipa GAL Sepsi au fost în măsură să medieze problemele indicate către instituțiile locale competente. De asemenea, facilitatorul Asociației ține sesiuni săptămânale de antrenament de fotbal unei echipe alcătuită din tineri romi din zona urbană marginalizată Őrkő.

 

Asociația GAL Sepsi a organizat mai multe evenimente de muncă în folosul comunității, de colectare a deșeurilor și de înfrumusețare a mediului în două dintre zonele urbane marginalizate (ZUM 1 și ZUM 2). În Cartierul Őrkő în cadrul șirului de eveniment numită ”Cleanup” s-a impus curățarea fostei cariere de piatră din zona Őrkő. În parteneriat cu organizația comunității romă din zonă, Asociația Amenkha, dar și alte asociații partenere au fost colectate mai mult de 20 de metru cub de gunoi, cu ajutorul 100 de voluntari. Dar beneficiul la fel de important al acestor eveniment este că spiritul comunitar a devenit aproape palpabil. Rezidenții locali, adică grupul țintă a participat activ la aceste acțiuni, și încurajat de bunul exemplu au și preluat inițiativa prin propuneri de noi programe și evenimente comunitare.

 

 

A doua parte a activității GAL Sepsi necesită o consultare continuă cu Autoritățile de Management și cu organizațiile potențiali parteneri. Veres Nagy Tímea a motivat întârzierea în aplicare proiectului. Acest lucru se datorează complexității proiectului și faptului că autoritățile centrale încă nu au publicat toate ghidurile oficiale necesare procesului local de evaluare și selecție. Însă conform promisiunilor această situație se va schimba în curând, încât deja în luna iulie cu instrucțiunile oficiale în mână Asociația GAL Sepsi va elabora propria procedură, și în august deja vor fi publicate primele apeluri de proiect pentru implementarea intervențiilor incluse în Strategia de Dezvoltare Locală. Asta datorită că deja există un document cu caracter consultativ, elaborată împreună cu potențiali parteneri în cursul întâlnirilor tehnice regulate, document ce va fi actualizat și modificat conform criteriilor impuse de către minister.

 

 

Asociația GAL Sepsi încurajează organizațiile potențiali parteneri din Sfântu Gheorghe să se gândească în parteneriat și proiecte comune. Site-ul Asociației (galsepsi.ro) e deja pregătită, pagină unde se va putea urma apelurile și găsițe ghidurile oficiale elaborate solicitanților. Mai mult de 7 milioane de euro sunt disponibile pentru dezvoltarea zonelor urbane marginalizate din Sfântu Gheorghe.

 

 

Reacții în presă.