Nemzetközi Roma Nap: a roma kultúra világnapja

Nemzetközi Roma Nap: a roma kultúra világnapja

2020. április 8.

 

 

Minden évben április 8-a a cigányok világnapja.

 

 

A Nemzetközi Roma Napot, vagy a Roma Kultúra Világnapját a sepsiszentgyörgyi, őrkői roma közösség is megtartja minden évben. Az immár hagyományossá vált esemény keretében egy közeli folyóhoz tartanak szekeres zarándoklatot (Sepsiszentgyörgyön ez az Olt folyó), ahol a résztvevők énekszó és zene kíséretében koszorúkat, virágokat, virágszirmokat és úszó mécseseket bocsátanak a vízre. A már megszokott forgatókönyv szerint ezután az őrkői Közösségi Ház („Fehér Ház”) udvarán közös bográcsozásra, étkezésre, majd zenés-táncos kulturális programokra kerül sor.

 

Csakhogy idén, 2020-ban a ragályügyi intézkedések, az elővigyázatosság miatt a rendezvény elmarad (Maradj otthon!). Ez azonban nem jelenti azt, hogy családi körben ne lehetne ünnepelni és emlékezni.

 

A roma világnap rövid története

A romák 1971-ben, Londonban rendezték meg az I. Roma Világkongresszusukat, amelyen az Indiából és húsz országból érkezett küldöttek elfogadták a különböző cigány népcsoportok egyetemes szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát (Opre Roma!). Az esemény tiszteletére az ENSZ április 8-át a Roma Kultúra Világnapjává nyilvánította. Így azóta, ezen a napon, április 8-án a szétszórtan élő helyi cigány közösségek összegyűlnek és különböző rendezvények, ünnepi műsorok keretében – a világ 40 országában emlékeznek arra, hogy mintegy ezer évvel ezelőtt indultak Indiából máig tartó vándorútjukra.