Elindul a PROSPERA SEPSI

Elindul a PROSPERA SEPSI

2021. július 15.

A PROSPERA SEPSI című projekt volt a Sepsi HACS által kiírt első pályázati ciklus nyertes pályázata, vagyis ez az első nyertes pályázatunk.

A 6 szervezet közös összefogásból született  PROSPERA SEPSI projekt, melynek célja: a szegénység csökkentése és a diszkrimináció elleni küzdelem  Sepsiszentgyörgy városában, illetve a helyi fejlesztési stratégiában beazonosított, egyes hátrányos helyzetű közösségek társadalmi kirekesztettségének leküzdése. Pályázó a Gyulafehérvári Caritas, partnerei Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, az Eurocenter Amőba Oktatási Központ,Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Máltai Szeretetszolgálat Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete és a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség

A projekt kiterjed Sepsiszentgyörgy három leromlott városi területre: Őrkő negyed, Csíki negyed és Szépmező, melyek felzárkóztatását célozza a 2017 – ban  kidolgozott Helyi Fejlesztési Terv , ennek végrehajtásának felügyelete a Sepsi Helyi Akciócsoport feladata.

Július 14 -én  Sepsiszentgyörgy polgármestere (Antal Árpád András),  a Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója (Ludescher László), a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület menedzsere  (Veres Nagy Tímea) a  Gyulafehérvári Caritas fejlesztési aligazgatója és a projekt menedzsere (Kerezsi Hajnalka) egy közös sajtótájékoztató keretében mutatták be a projektet. 

A kiszolgáltatott és mélyszegénységben élő embereket segítenünk kell, a kiszolgáltatottságot külső segítséggel kell csökkentenünk. A célunk az, hogy ne halat adjunk azoknak az embereknek, akik bajban vannak, hanem próbáljuk megtanítani őket halászni. Ez viszont egy nehéz és összetett feladat” – mondta Antal Árpád polgármester a sajtótájékoztató megnyitojában megköszönve azok munkáját akik közösen dolgoztak a projekt összeállításán. 

A Gyulafehérvári Caritas Szociális Ágazatának igazgatója elmondta, hogy a PROSPERA SEPSI projekt egy hosszabb folyamat eredménye (Helyi fejlesztési terv megfogalmazása, Sepsi HACS megalakulása, pályáztatási folyamat illetve a helyi civil szervezetek többéves terep munkája) ugyanakkor kiemelte, hogy mennyire fontos hogy ez alkalommal egy komplex integrált beavatkozás történik az adott közösségekben. „Azt szokták mondani, hogy egy lánc annyira erős, mint amennyire erős a leggyengébb láncszem. Ez a projekt abban segít, hogy az említett három körzetben élő emberek megerősödjenek és közelítsenek a város átlag lakosságának életszínvonalához.’’

A tájékoztatón Veres Nagy Tímea Sepsi egyesületünk menedzsere kiemelte ahhoz, hogy egy mélyszegénységben élő személy munkához, oktatáshoz illetve szociális vagy medikális szolgáltatásokhoz férhessen összetett beavatkozásokra és valós partnerségre van szükség a közösség részéről erre teremt lehetőséget ez a pályázat. Ugyanakkor kiemelte, hogy a két éve indított pályáztatási folyamatnak, miszerint 7 millió euró lehetett igényelni helyi kezdeményezések támogatására a Helyi Fejlesztési Terv megvalósítása érdekében, a PROSPERA SEPSI az egyik legnagyobb és legkomplexebb projektje figyelembe véve a beavatkozások összetettségét és a partneri  összefogás sokszínűségét. 

A projekt menedzsere, Kerezsi Hajnalka, bemutatta a pályázat célkitűzéseit és azt a szemléletet amelyen keresztül az integrált beavatkozások fognak történni: „A projekt a családok szintjén gondolkodik, a célcsoportban gyerekek és fiatal, munkaképes felnőttek szerepelnek. Az idősebbek családtagként lehetnek részesei a család egységének megerősítését szolgáló tevékenységeknek. Így együtt tudnak fejlődni és erősebbé válni, hiszen hosszú távú eredményeket így lehet elérni, mintsem egyéni szinten.”
A pályázat várható eredményei:

  • 600 személyt vonnak be a város három területéről: Őrkő, Csíki negyed és Szépmező (ebből 300 személy roma nemzetiségű),
  • 3 szociális szolgáltatás létrehozása gyerekek és családok számára,
  • 3 medikális szolgáltatás létrehozása,
  • 360, 16 és 55 közötti személy (ebből 180 roma nemzetiségű) számára biztosítani a munkaerőpiachoz való hozzáférést képzések, mediálás és tanácsadás révén,
  • egy 36 fős, szakemberekből álló csapat dolgozik majd a célcsoporttal , támogatva a résztvevőket a hétköznapi életükben és tevékenységeikben.

A pályázat összértéke 4.965.626,11 lej, amiből Európai Uniós támogatás 4.679.701,40 lej. 


Kapcsolódó hírek: