Szépírók versenye a Gödri Ferenc Általános Iskola és a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében

Szépírók versenye a Gödri Ferenc Általános Iskola és a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében

2018. május 25.

2018 május 24-én zajlott a „Szépírók versenye” a Gödri Ferenc Általános Iskola és a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta. A sajátos nevelési igényű gyermekek megyei találkozójára harmadik alkalommal került sor, amelyen mintegy száz, I-VIII osztályos diák vett részt Kovászna megye számos településéről.

A vetélkedő célja egyrészt, hogy megteremtse a sikerélményhez való hozzáférés lehetőségét olyan gyermekek számára, akik a hagyományos oktatási megmérettetéseken kevesebb eséllyel indulnak, másrészt pedig, hogy felhívja a figyelmet azokra a diákokra, akik különböző okokból kifolyólag sajátos oktatási programban részesülnek. Ezáltal pedig a másság elfogadását és a toleranciát népszerűsíti a program.

 

Szakmai beszámoló

 

Harmadik alkalommal került megszervezésre a Szépírók versenye 2018. május 31-én, amelynek kezdeményezője 2016-ban a Gödri Ferenc Általános Iskola volt. Az iskola Sepsiszentgyörgy egyik marginalizált negyedében, a híres-hírhedt Csíki negyedben található, diákjai közül sokan származnak hátrányos helyzetű családokból. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület általános célkitűzései között szerepel (és kifejezetten ezért alakult), hogy Sepsiszentgyörgy három kirekesztett közösségének felzárkóztatásában segítséget nyújtson. E három közösség egyike a Csíki negyed.

 

 

A Szépírók versenye tulajdonképpen egy esélyegyenlőségi találkozó Kovászna megye kisiskolásai között, amely azzal a céllal indult, hogy a klasszikus iskolai megmérettetésekhez ritkábban hozzáférő gyermekek számára nyújtson egy olyan lehetőséget, amely során ők is felvonultathatják értékeiket, képességeiket, iskolában szerzett tudásukat. Ennek a célnak alárendelődve, az immár három éve zajló rendezvényen idén már nem csak Kovászna megyei speciális nevelési igényű gyermekek vettek részt, hanem a kolozsvári George Baritiu Kollégium, hasonló besorolású diákjai is versenyben voltak, igaz, ők a saját iskolájukban, de ugyanabban az időpontban.

 

 

A legutóbbi Szépírók versenyére 2018. május 31-én került sor, 9 órai kezdéssel, a Gödri Ferenc Általános iskolában. A résztvevő diákok reggel 9 és 10 óra között írtak, ezt követte először a kolozsvári iskola diákjai munkájának az értékelése, majd a kovászna megyei diákok munkájának elbírálása. A gyermekeknek a színek világáról szóló verseket, meséket, szépprózai szövegeket kellett átmásolniuk a szépírás minden szabályát betartva, még azt is pontozta az értékelő bizottság, ki hogyan osztotta be az írólapot, helyezte el írását a rendelkezésére álló felületen, hagyott-e margót, kiemelte-e a címet.

Míg a vizsgálóbizottság átnézte is pontozta a 100 munkát, a résztvevő gyermekek ebédet kaptak a szervezőktől, majd az étkezést követően minden résztvevő emlékül hagyta „a kézjegyét” (festékbe mártott tenyérnyomatot helyeztek egy lapra), majd az iskola udvarán került sor a díjazásra. A zsűri minden korosztályt külön értékelt első, második és harmadik helyezéssel. Mind a 100 diák kapott részvételi oklevelet, viszont díjazásban elsőtől nyolcadikig, minden korosztályból a legjobb három részesült. A díjak egy-egy ajándékcsomagot jelentettek, amelyben logikai játékokat, írószereket, radírt, ceruzát, kifestőket, tanszereket kaptak.

 

 

A Szépírók versenye azért egy különleges és egyben különösen fontos esemény, mert egy teljesítményorientált és hierarchiára épülő oktatási rendszerben bár egy pillanatig felvillantja a hagyományostól eltérő képességű gyermekek jelenlétét is, évente bár egy napig a hangsúlyt azokra a fiatalokra helyezi, akik nem „illeszkednek” be a hagyományos rendbe.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap Zrt. támogatásának köszönhetően valósult meg.