Curs de perfecționare pentru echipa GAL Sepsi

Curs de perfecționare pentru echipa GAL Sepsi

12. iulie 2022

Echipa GAL Sepsi participă la un curs de perfecționare în domeniul facilitării în perioada martie-decembrie 2022. Experții invitați ai curssului sunt echipa de profesioniști ai firmei Zing Consulting din Cluj Napoca care erau primii din România să încearcă o abordare inovatoare în legătură cu incluziunea socială a comunităților segregate.  

Ideea de bază a metodei încercată în cadrul programului din Pata-Rât este că intervenția trebuie să înceapă paralel la mai multe niveluri, cu ajutorul facilitatorilor. Contrar ceea ce s-ar presupune, instituțiile statului au nevoie de facilitare tot în aceeași măsură ca și comunitățile segregate, deoarece cu toții ne alimentăm din experiențele din trecut, din neputință învățată, din prejudecăți și traume, iar nu există șansa formării unei comunități locale mai echitabile fără înțelegerea și depășirea acestor atitudini.

Prin urmare, facilitarea se desfășoară pe două paliere: pe de o parte în comunitățile segregate, pe de altă parte în sistemul instituțional. Abilitarea comunității segregate rome în scopul ca membri comunității să fie capabili să se autoreprezintă și să înțeleagă că au drepturi și obligații, deopotrivă, respectiv că merită o viață mai decentă este la fel de important ca schimbarea atitudinii instituțiilor care, de multe ori involuntar, sunt responsabili pentru menținerea inegalităților structurale, dar care joacă un rol crucial în formarea unei societăți mai incluzive. 

Cursul de perfecționare a facilitatorilor Asociației GAL Sepsi se desfășoară împreună cu facilitatorii din partea Direcției de Asistență Socială în perioada martie-decembrie 2022 și include instruire, consultanță și supervizare pentru cei care lucrează pe teren și în instituții în scopul atingerii starea în comun dorită, și anume: reducerea diferențelor sociale dintre membri comunității locale. 


Citește si: