Trei ateliere și un film de scurt metraj sunt rezultatele intermediare ale proiectului ”pRObleMĂ?”

Trei ateliere și un film de scurt metraj sunt rezultatele intermediare ale proiectului ”pRObleMĂ?”

2. iunie 2023

În cadrul proiectului ”pRObleMĂ? – proiect de sensibilizare împotriva prejudecății față de romi” în cursul lunii mai 14 preadolescenți au participat în Spațiul de Artă Contemporană Magma la un atelier de creație. Atelierul s-a construit în jurul portretului. Portretele de lungime întreagă și la jumătate ale participanților au constituit baza creațiilor, care au fost realizate de copiii prin utilizarea a diferitelor tehnici, prin procese analoage și digitale. 

În cadrul al patru ocazii, după școală, copiii au participat la aceste ateliere cu o perseverență uimitoare, numărul lor crescând de la un atelier la altul. Considerăm acest interes din partea copiilor un feedback important care ne încântă. Vârsta participanților a variat de la 5 ani până la douăzeci și ceva ani, având o vedere că ni s-a alăturat o mămică tânără. Creațiile reflectă perseverența copiilor, care au înțeles perfect esența activităților, au avut o atitudine creativă față de noile provocări. În anumite activități au participat în pereche, în alte individual. Munca în echipă a contribuit la sentimentul de cooperare, munca individuală a sprijinit atenția la detalii. Atmosfera atelierelor a fost plăcută, cei mici s-au familiarizat cu spațiul și activitățile MAGMA, au analizat în comun câteva instalații video ale spațiului artă contemporană. 

În a doua parte a atelierului, participanții și-au construit, în laboratorul Young Engineers, mediul de trai ideal din piese lego, unde nu simt sentimentul excluziunii. Atelierele lego s-au desfășurat în ultimele zile ale lunii mai, unde o parte a copiilor și-au familiarizat cu piesele lego, alții au construit clădiri și figurine cu o confidență mai mare. 

Sentimentul excluziunii a fost tema principală și a celuilalt atelier de creație de film în care tinerii de etnie romă și maghiară și-au abordat propriile povești cu ajutorul actorilor și regizorilor din Ungaria și România. La finalul atelierului, din poveștile tinerilor s-a realizat filmulețul Demerung. La atelier au participat opt adolescenți, la care s-au alăturat și alți tineri de la Őrkő în timpul filmărilor. Tinerii au făcut exerciții de mișcare, de ritm, de vorbire și au povestit despre propriile temeri, care au stat la baza filmului de scurt metraj, filmat de Bordás Róbert, regizat de Bogdán Árpád și editat de Bán József. 

Rezultatele celor trei ateliere au fost prezentate la 1 iunie, cu ocazia Zilei internațională a copiilor, mai ales altor copii care au ascultat cu interes povestea creațiilor și au scris cărți poștale creatorilor tineri. Cărțile poștale au fost puse într-o cutie poștală asigurată de organizatori și vor fi distribuite adresanților în cursul acestei săptămâni.  

 


Citește si: