Infrastrukturális beruházások Őrkőn

Infrastrukturális beruházások Őrkőn

2021. augusztus 17.

Szakmai találkozón vett részt a Sepsi Helyi Akciócsoport menedzsment csapata Sepsiszentgyörgy önkormányzatánál, hogy az intézmény által a Sepsi HACs-hoz leadott pályázatok állapotáról tanácskozzanak. 

A 2020-as év során Sepsiszentgyörgy önkormányzata három POR (Regionális Operatív Program) típusú pályázatot nyújtott be a Sepsi HACs által meghirdetett kiírásokra. A pályázatok a következő beruházások megvalósítására kértek támogatást: óvoda, integrált közösségi központ és 50 szociális lakás építése Őrkőn. Mindhárom beavatkozás része a Sepsi HACs által kidolgozott és a 230/2021-es Tanácshatározat által elfogadott Helyi Fejlesztési Tervnek, amely 2023 végéig a mélyszegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő emberek számának csökkentését célozza Sepsiszentgyörgy három marginalizált városi övezetében (Őrkő, Szépmező, Csíki negyed). 

A három infrastrukturális pályázat elbírálása első körben a HACs szintjén történt, majd a regionális és országos intézetek jóváhagyása után, a pályázó mindhárom projektjét feltöltötte az országos pályázati rendszerbe, ahol további elbírálások sorozata következik. 

Ennek az országos elbírálási folyamatnak része a különféle hiánypótlási kérdések megválaszolása is, amely során a pályázó önkormányzat és a Helyi Fejlesztési Terv megvalósulásáért felelős HACs folyamatosan együtt dolgozik, hogy a végső kedvezményezettek igényeihez legközelebb álló megoldások szülessenek. 

Az augusztus 16-i találkozó célja az volt, hogy az önkormányzat pályázati irodája, a beruházásokat tervező szakemberek és a Sepsi HACs munkatársai közösen ötleteljenek arról, hogy a három beruházásra kijelölt területek milyen létező épületeket érintenek, mekkora mozgástere van a tervezőknek a beruházások földrajzi elhelyezkedését tekintve, valamint az arra való felkészülés, hogy a műszaki tervek véglegesítése után esetleg szabaddá kell tenni az építkezésre kijelölt területeket, ahol ez szükségessé válik. 

A beruházások esetében a kivitelezést megrendelő önkormányzatnak figyelembe kell vennie mind a szociális lakások építését szabályozó törvényeket, mind az urbanisztikai előírásokat, így a három tervezett infrastrukturális beavatkozás alapos előkészületet igényel mind a tervezés, mind a közösségbe való beavatkozás szintjén. 

A találkozó végén a pályázati iroda munkatársai összesítették azokat a szempontokat és javaslatokat, amelyek a résztvevőktől hangzottak el, beleértve azokat a közösség-dinamikai jelzéseket is, amelyeket a Sepsi HACs közösségi facilitátora mutatott be, annak érdekében, hogy ezeket továbbítsák egyrészt a beruházásokat finanszírozó Irányító Hatóság, másrészt a fejlesztéseket tervező szakcégek felé. 


Kapcsolódó hírek: