Lakossági fórumokat szervezett a GAL Sepsi

Lakossági fórumokat szervezett a GAL Sepsi

2019. március 5.

A GAL Sepsi Egyesület február 25-28. között három lakossági fórumot szervezett Sepsiszentgyörgy leromlott városi területein: február 25-én Szépmezőn (ZUM 3), február 26-án a Csíki negyedi övezetben (ZUM 2), és végül február 28-án az Őrkő telepen (ZUM 1). A találkozások missziója a város perifériáin élők tájékoztatása volt a GAL Sepsi Egyesület által kidolgozott, és javarészt az Európai Unió által finanszírozott Helyi fejlesztési tervben foglalt felzárkóztató intézkedésekről.

A beszélgetéseket Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere – egyben a GAL Sepsi elnöke, Veres Nagy Tímea projektmenedzser, és helyszínenként a marginalizált területek képviseletében egy-egy helyi egyesületi tag vezette (Szépmező – Fejér Imre, Csíki negyed – Albert Andrea, Őrkő – Ruzsa Pál). A megjelent lakók számára a GAL Sepsi kétnyelvű, magyar és román ismertető anyagokat osztott ki.

 

Február 25-én, Szépmező leromlott városi területen (ZUM 3), a Sepsi Ipari Park gyűléstermébe több, mint 50 helybéli lakos tett eleget a fórum meghívásának. A helybéliekkel való beszélgetésen szó esett az önkormányzati tulajdonban levő szociális lakások felújításáról, a közterületek és zöldövezetek rendezéséről, a helyi óvoda felújításáról, közösségi központtá alakításáról, munkahelyteremtő és munkaközvetítői szolgáltatásokról is.

 

A Csíki negyedi leromlott városi területen (ZUM 2) február 26-án került sor a fórumra, a helyszínt a Gödri Ferenc Általános Iskola biztosította. A nyilvános találkozón az infrastrukturális, szociális problémákon túl szó esett a helyi közösség együttélési problémáiról is. A GAL Sepsi csapata bemutatta a lakótelepen kialakítandó, a partnerszervezetek által működtetett Integrált Közösségi Központ tervezett szolgáltatásait.

 

Az Őrkő leromlott városi területen (ZUM 1)  a lakossági fórum február 28-án történt meg, a helyi partnerszervezetek által működtetett Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban. Az őrkői lakosság élénk érdeklődést mutatott a Helyi fejlesztési terv által előirányzott beavatkozások iránt. Szó esett a szociális lakások építéséről, az út- és csatornahálózat kialakításáról, a közterületek rendezéséről, de az épülő óvodáról és a kialakítandó Integrált Közösségi Központba tervezett, a partnerszervezetek által nyújtott szociális, egészségügyi és beteggondozási szolgáltatásokról, ahogy a munkaközvetítői, képzési és nevelési programcsomagról is.

 

A GAL Sepsi Egyesület köszöni az élénk érdeklődést és a közösségi ügyek iránt tanúsított elkötelezettséget a fórumon megjelent lakók és a helyi sajtó képviselőinek. Ahogyan a nélkülözhetetlen segítséget is a helyi egyesületi tagoknak és a partnerszervezteknek.