Sepsiszentgyörgy a Régiók és Városok Európai Hetén

Sepsiszentgyörgy a Régiók és Városok Európai Hetén

2021. szeptember 14.

Tizenkilencedik alkalommal kerül sor a Régiók és Városok Európai Hete elnevezésű rendezvénysorozatra, amely a brüsszeli rendezvények egyik legnagyobbika. 

Az idei rendezvényre október 11-14. között kerül sor, online, így sokkal nagyobb részvétel is lehetséges, mint más években. 

Az idei rendezvény helyi értelemben vett különlegessége, hogy az Uplift projekt saját műhelymunkát vezet, kedden, október 12-én, 12.30 és 14.00 óra között, helyi idő szerint. A műhelymunka neve: “Fiatalok hangja a politikai döntéshozatal sűrűjében” (Young people’s voice at the centre of policymaking), és azt próbálja körbejárni, hogy miként lehet a fiatalabb generáció hangját egyrészt megerősíteni, másrészt befolyásoló tényezővé alakítani annak érdekében, hogy a politikai döntéshozatal egy igazságosabb, szolidárisabb és egyenlőségre törekvő folyamattá alakuljon helyi, regionális, országos és európai szinten. 

Sepsiszentgyörgy városa a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesületen keresztül 2019 óta része az Uplift projektnek, amelynek célja az egyenlőtlenségek feltérképezése 9 országban a 15 partneren keresztül, valamint a különféle okokból vulnerábilis fiatalok által megtapasztalt strukturális egyenlőtlenségek megértése és esetleges leküzdése. A kilenc résztvevő ország közül összesen 4 városban fog konkrét beavatkozás is zajlani a projekt végén, ezek egyike Sepsiszentgyörgy. 

A Régiók és Városok Európai Hetén belül az október 12-i Uplift műhelymunka keretében, többek között, a sepsiszentgyörgyi munkafolyamatokat is bemutatják, amelyek egyrészt a fiatalokkal közvetlen kapcsolatban álló intézmények képviselőinek csoportjával zajlik, másrészt viszont azokkal a helyi fiatalokkal, akik az intézményes egyenlőtlenségek áldozatai, hogy majd a projekt végén e két csoport közös erőfeszítésének eredményeképpen jöjjön létre az a közpolitikai dokumentum, amely helyi szinten próbál reális megoldásokat nyújtani az egyenlőtlenségek leküzdésére. Erről a munkafolyamatról és a partnerek további tapasztalatairól lehet többet megtudni a workshop során. 

A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az októberi műhelymunkára, amelyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

 

A regisztráció ezen a linken érhető el: https://eu.app.swapcard.com/event/eu-regions-week/planning/UGxhbm5pbmdfNjMxMDYz

Az Uplift projektről itt olvashatnak bővebben: http://galsepsi.ro/uplift/

Az Uplift projekt hivatalos oldala: https://www.uplift-youth.eu/