Uplift: Beleszólásuk lesz a fiataloknak az őket érintő közpolitikákba

Uplift: Beleszólásuk lesz a fiataloknak az őket érintő közpolitikákba

2021. február 18.

A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület közösen a kolozsvári Suppedito tanácsadó céggel virtuális kerekasztal beszélgetés keretében mutatta be szerdán, 2020. október 28-án, 14 órától az Uplift:  politikai innováció az egyenlőtlenségek kezelésére a fiatal generációk érdekében című nemzetközi kutatási tervét, amelynek egyik kiemelt helyszíne Sepsiszentgyörgy – Amszterdam, Barakaldo és Tallinn mellet.

A kilenc európai országot érintő hároméves projektet a budapesti Városkutatás Kft. vezeti és az Európai Bizottság Horizon 2020 programja keretében valósul meg. Az eseményen részt vett Antal Árpád András polgármester, több tanintézmény küldöttje, valamint képviseltette magát számos közintézmény és civil szervezet is, amelyek közvetlen módon dolgoznak fiatalokkal.
A kerekasztal beszélgetést Antal Árpád polgármester nyitotta meg, bizakodását fejezve ki az irányba, hogy a kutatás eredményeképpen sikerül olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek a fiatalok érdekeit szolgálják. A városvezető biztosította a résztvevőket Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának támogatásáról és a szükséges anyagi háttér biztosításáról pályázati források segítségével. Köszöntőjében Tóth Birtan Csaba, az egyesület elnöke elmondta, hogy bár nem oktatási szakember, de hátrányos helyzetű övezetekkel foglalkozva belátja, hogy az egyik kulcskérdés, amely segítségével felzárkóztatás megtörténhet az az oktatás, ezért különösen örvend hogy mind az egyesület, mind a város részese lehet ennek a projektnek.
A beszélgetést az Uplift kutatás bemutatásával Gerőházi Éva a Városkutatás Kft. kutatója, a projekt koordinátora folytatta, aki elmondta, hogy a projekt fő célja, hogy egyrészről mélyebben megértse és elemezze azokat a folyamatokat, amelyek társadalmi egyenlőtlenségeket generálnak Európa városaiban, másrészről, hogy elemezze az egyenlőtlenségekben érintett 15-29 éves fiatalok helyzetét. A tudományos elemzésen túl a projekt központi célkitűzése négy európai városban – köztük Sepsiszentgyörgyön is – olyan új folyamatok kifejlesztése és kísérleti bevezetése, amelyek folyamatos visszacsatolást tesznek lehetővé a döntéshozók és a különböző közpolitikában érintett fiatalok között.


A Sepsiszentgyörgyön zajló konkrét intézkedéseket a Suppedito Kft. csapata – Andrada Tobias, Olimpiu Bela Lăcătuș-Iacob, Tonk Gabriella és Adorjáni Júlia – ismertette.  A projekt 2020. január elsején kezdődött, eddig az előkészítő tevékenységek és a módszertan kidolgozása történt meg. A kutatás többlépcsős, így a következő hat hónapban általános helyzetfelmérés zajlik az intézmények szintjén és a fiatalok körében. Statisztikai adatgyűjtés és a szakmai interjúk alapján a kutatók felfedik azokat a területeket, amelyek beavatkozást igényelnek és amelyek helyi szinten orvosolhatóak. Az utolsó szakaszban elkezdődik a fiatalok, a döntéshozók és az intézkedéseket alkalmazó szervezetek közös munkája: egy intézkedéscsomag kidolgozása, amely az új generációk boldogulását segíti az oktatásban, a munkavállalásban és a lakhatás területén. Ezek részleges kivitelezésére is sor kerül 2022. december 31-ig, amikor zárul a projekt.


A kerekasztal beszélgetés során a résztvevők érdeklődést mutattak a kezdeményezés iránt, így a hét végéig sor kerül személyes találkozók és interjúk beütemezésére illetve jövő héten pedig már elkezdődik a statisztikai adatok összesítése.
Az Uplift projektről átfogó információk az 
www.uplift-youth.eu oldalon olvashatók angol nyelven. Magyar nyelven a projekt állásáról a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület honlapján tájékoztatjuk az érdeklődőket: www.galsepsi.ro.