Filmvetítés, közönségtalálkozó és kiállítás a pRObléMA? projekt keretében

Filmvetítés, közönségtalálkozó és kiállítás a pRObléMA? projekt keretében

2023. május 25.

A “pRObléMA?” elnevezésű, a romákkal szembeni előítéletek leküzdését célzó érzékenyítő projekt keretében 14 kiskamasz kreatív műhelyfoglalkozáson vett részt május folyamán a Magma Kortárs Kiállítótérben. A kreatív műhelymunka a portré köré épült. A résztvevőkről készített portré és egész alakos fénykép képezte az alkotások alapanyagát, melyeket különböző technikákkal, analóg és digitális eljárásokkal saját kezűleg alkottak meg a résztvevők. 

A foglalkozások második felében az őrkői gyerekek a Young Engineers laborjában legó kockákból építették meg a számukra ideális környezet, ahol kevésbé találkoznak a kirekesztettség jelenségével. 

A kirekesztettség érzetével dolgoztak azok a roma, magyar és román fiatalok is, akik magyarországi és romániai színészekkel, rendezőkkel a saját történeteiket dolgozták fel egy storytelling műhely keretében, amelyből végül egy rövidfilm született Videoritm címmel, amelyet május 29-én és június 1-én lehet megtekinteni.   

A filmes műhely vezetői Fekete Zsolt, Horváth Kristóf, Bordás Róbert és Bogdán Árpád, roma etnikumú magyarországi és romániai rendezők, színészek, operatőrök és forgatókönyvírók. Bogdán Árpád rendező több filmjén keresztül is roma sorsokat mutat be különböző valós helyzetekre alapozva. 

A pRObléMA? projekt keretében, a PONT.MA egyesület jóvoltából Bogdán Árpád nemcsak a műhelymunka lebonyolításában vesz részt, hanem az általa rendezett és Bordás Róbert által fényképezett Gettó Balboa című díjnyertes filmjét is magával hozta. A vetítés után közönségtalálkozó lesz a készítőkkel. 

A pRObléMA? projekt nyilvános eseményei, tehát, a következők:

Május 28., 17:00
Gettó Balboa c. dokumentumfilm vetítése és közönségtalálkozó Bogdán Árpád filmrendezővel
Művész mozi

Május 29., 17:00
Videoritm c. rövidfilm vetítése és közönségtalálkozó az alkotókkal
Árkosi Kulturális Központ (Olt u. 5.)

Június 1., 11-18 óra
A kreatív foglalkozás és a storytelling műhely alkotásainak bemutatása
Erzsébet park

Szervező: Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület

Partnerek: PONT.MA Egyesület, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, Művész Mozi

Támogató: AFCN – Román Kulturális Alap 

Esemény: https://fb.me/e/Rc9NjSxB 


Kapcsolódó hírek: