Beszámoló: Kőbánya-Őrkő Cleanup 2

Beszámoló: Kőbánya-Őrkő Cleanup 2

2019. június 16.

 

A GAL Sepsi Egyesület és partnerszervezeteinek közös erőfeszítésében létrejött hulladékgyűjtő kalákára, a Kőbánya-Őrkő Cleanup 2. kiadására szombaton, június 15-én került sor, délelőtt 10 órai kezdettel. A több órás akció alatt az önkéntesek két nagyobb csapatra oszlottak. A kalákázók egyik fele a néhai kőbánya kráteréből szekerekkel hordta ki a szemetet, míg a másik részük annak környékéről, a szebb napokat is megélt legelőről takarította be a hulladékot. A munka befejeztével a 23 önkéntes összesen 8 köbméternyi hulladékot sikerült összegyűjtenie, ez két konténernyi szemetet jelent.

 

Az önkéntesek gerincét a szombati akción jórészt most is az őrkői közösség civil egyesülete, az Amenkha Egyesület adta, de a kalákába bekapcsolódtak a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi fiókszervezetének és a Máltai Szeretetszolgálatnak az önkéntesei is, akárcsak a GAL Sepsi Egyesület csapata, sőt, nagy örömünkre érkezett önkéntes a városból is.

 

A szelektív szemétgyűjtéshez szükséges infrastruktúrát, akárcsak az első kiadás esetében, most is a TEGA RT. biztosította: a gyűjtéshez kesztyűket, szemetes zsákokat, lapátokat, seprűket és gereblyéket nyújtottak, a hulladék elszállítását pedig a helyszínre kihelyezett hulladéktárolókkal oldották meg. A GAL Sepsi Egyesület kávéval, vízzel és szendviccsel kínálta a kalákázókat.

 

Az akciósorozatot hamarosan folytatjuk, hiszen az őrkői kőbányában és közvetlen környékén még rengeteg a szemét, az akciósorozat célja pedig továbbra is a néhai őrkői kőbánya és közvetlen környékének a megtisztítása a városlakók által több évtizeden át meggondolatlanul és törvénytelen módon odahordott háztartási és egyéb hulladéktól.

 

Köszönjük a kalákába bekapcsolódott partnerszervezeteink segítségét, különösképpen az őrkőiek példamutató munkáját.

 

Az eseményről készült fotóriportunkat ide kattintva tekinthetik meg.