Évnyitó közgyűlést tartott a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület

Évnyitó közgyűlést tartott a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület

2023. március 10.

Évnyitó közgyűlést tartott a Sepsi Helyi Akciócsoport egyesület március 9-én. A Közgyűlés főbb napirendi pontjai a 2022-es évi tevékenységi beszámoló bemutatása és elfogadása, a 2023-as év nagyobb terveinek az ismertetése, a tavaly évi pénzügyi mérleg ismertetése és elfogadása, a Városi Akciócsoportok Föderációja számára az éves tagsági díj megszavazása, a Sepsi Helyi Akciócsoport egyesület tagjainak éves tagsági díjának a meghatározása, valamint egyéb pontok, amelyek még felmerülhetnek a Közgyűlés tagjai részéről.

A Közgyűlés tagjai szinte teljes létszámban vettek részt az év első találkozóján, ahol Tóth-Birtan Csaba köszöntötte őket, majd Veres Nagy Tímea projektmenedzser mesélt az elmúlt év legfontosabb tevékenységeiről és eredményeiről. 

A Sepsi HACson keresztül, a város számára elérhető 7 millió eurós támogatási időszak utolsó évébe léptünk úgy, ahogyan az egyesület 6 éves tevékenységi időszakának is az utolsó szakaszába értünk. Az egyesület számára megítélt 375.000 eurós működési költség a 2018-2023-as időszakot fedi le, így a Közgyűlés egyik központi témája volt az idei év tervezése, hiszen egyaránt fontos a Helyi Fejlesztési Tervben vállalt célkitűzéseket teljesíteni és az új költségvetési időszakra felkészülni, ugyanis a Sepsi Helyi Akciócsoport egyesület feltett szándéka folytatni azt a munkát, amit az elmúlt hat évben kezdtek el. 

Ennek fényében, az idei tervek között szerepel a Helyi Akciócsoportok számára elérhető, 3 lépcsős pályázati forrás lehívása, amelynek értelmében idén tavaszra várható az Akciócsoportok támogatása, hogy új Fejlesztési Tervet készíttessenek, azt követi a Fejlesztési terv támogatásra való benyújtása, majd utolsó szakaszban következik az Akciócsoportok működési költségeit fedezni hivatott forrás lehívása. 

A fentiek értelmében, nem tekintjük az idei évet projektzáró évnek, mindazonáltal, egyértelműen az első szakasz végére érünk idén decemberben, ezért az egyesület szeretne egy eredménykostóltató szakmai konferenciát szervezni az év végére, mindazokkal a partnerekkel közösen, akikkel az elmúlt hat évben együtt dolgoztunk. 

A konferenciasorozat elkezdődik már az év első felében is, hiszen az Uplift projektünket júniusban zárjuk, ennek a részeredményeiről is beszámolt az egyesület projektvezetője. A projekt végén, májusban tervezzük azt a szakmai napot szervezni a városi pedagógusok, igazgatók, iskolai tanácsadók számára, akik közvetlen módon érintettek az Uplift projekt tapasztalataiban és azokban a javaslatokban, amelyeket a projektben résztvevő sérülékeny fiatalok és különböző intézmények képviselői fogalmaztak meg annak érdekében, hogy a leküzdjük vagy csökkentsük azokat az akadályokat város szinten, amelyek a sérülékeny fiatalok útjában állnak az oktatáshoz való hozzáférésükben. 

A Közgyűlés végén a tagok megszavazták a tevékenységi és pénzügyi beszámolót, elfogadták az idei terveket, rábólintottak a Föderációnak szánt tagsági díj értékére, valamint az Egyesület számára befizetendő, őket érintő éves tagsági díj értékére is. 

A 2022-es évi Tevékenységi beszámolót itt olvasható.