Közlekedj okosan! 

Közlekedj okosan! 

2023. június 28.

– közlekedésbiztonsági figyelemfelkeltő kampány szervezett a Sepsi HACs –

2023. május – júniusa folyamán közlekedésbiztonsági kampányt szervezetünk három városi marginalizált övezetben élő gyerekek számára a Máltai Szeretetszolgálat segítségével és a Helyi Rendőrség közreműködésével. 

A Közlekedj okosan elnevezésű programunk során a három hátrányos helyzetű negyedben élő gyerekeket és fiatalokat szólítottuk meg, szakemberek bevonásával oktattuk őket a közlekedési szabályok és táblák megismerésére és megértésére. Az oktatás során a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai mellett a Helyi Rendőrség képviselője is elméleti felkészítőt tartott a gyerekeknek, majd azok gyakorlatban is kipróbálhatták, hogy mennyire ismerik a közlekedési táblákat és a különböző útjelzéseket.

A három negyedből (Őrkő, Csíki negyed, Szépmező) közel 150 gyereket sikerült megszólítani, összesen 5 rendezvényt tartottunk. A gyerekek mozgósításában, megszólításában a tanítók, tanárok és osztályfőnökök, valamint helyi önkéntesek is részt vettek.

A rendezvény első megállójára a Szabó Kati sportcsarnok mögötti kosárpályán került sor az őrkői kisiskolások részvételével. A Néri Szent Fülöp Általános Iskola I-IV. osztályos gyerekeit hívtuk az első alkalomra, a tanítók összesen 45 gyereket kísértek le a Szabó Kati sportcsarnok mögötti téren felrajzolt poligon pályára, ahol a helyi rendőrség és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai tartottak elméleti felkészítőt, majd a gyerekeket csoportokra osztva végig vezettük a KRESZ táblákkal körberakott pályán, ahol biciklivel, rollerrel és gyalogosan is végigmentek a pályán. A második napon a Néri Szent Fülöp iskola V-VIII. osztályosai számára ajánlottuk ugyanezt a programot, amelyen a jelenlevők magasabb kora és alacsonyabb létszáma miatt, valamint az első nap tapasztalatának köszönhetően a fiatalok jobban tudtak figyelni az elméleti oktatásra, jobban megjegyezték a táblák jelentéseit és sokkal több lehetőségük volt a felrajzolt pályán begyakorolni a közlekedési szabályokat.

A rendezvény második megállójára június elején került sor a Csíki negyedi Gödri Ferenc Általános Iskola már felrajzolt udvarán, szintén két alkalommal, külön programként a kisiskolások és a kiskamaszok számára. Lelkes gyereksereg gyűlt össze az iskola udvarán, tanítóik kíséretében, akik sajnos nem tudtak végig maradni egy iskolai ellenőrzés okán, ezért a 8. osztályos diákokat kérték meg, hogy önkéntesként segítsenek be a Közlekedj okosan közösségi program megvalósításában. Az eseményen ők is részt vettek az elméleti oktatáson, melyet a Helyi Rendőrség munkatársa és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai tartottak. Ezt követően mindenki kerékpárokkal vagy rollerrel kipróbálhatta a pályát.

A két napon összesen 60 gyerek vett részt, főként saját járgánnyal, de akinek nem volt, az sem maradt le az “élő” próbáról, hiszen a gyerekek egymás között is cserélgettek, másrészt a Sepsi HACs is hozott 4 nagyobb bringát és egy rollert, amelyet szabadon használhattak a résztvevők. A gimnazista gyerekeket az osztályfőnökeik is elkísérték. 

A rendezvény harmadik, és egyben utolsó állomására június utolsó hetében került sor Szépmezőn, az Ipari Park parkolójában. Ezúttal plakátokkal és szórólapokkal hívtuk a közösség apróbb tagjait, az eseményre délután, munkaidő után került sor. Szabó Kincső, helyi önkéntes több, mint 25 gyerekkel sétált át Szépmező lakónegyedből az Ipari Park parkolójába, a gyerekek többnyire saját kerékpárral és rollerrel kapcsolódtak be közösségi akciónkba.

Balló Lóránt, a Helyi Rendőrség munkatársa elmagyarázta a közlekedési táblák és a különböző útfetések jelentéseit, majd szívesen válaszolt a gyerekek kérdéseire. Ezt követően 2 csoportra osztottuk a gyerekeket, egyik csoport kerékpárokkal vonult fel és tanulmányozta a közlekedési táblákat, a másik csoport pedig gyalogosan sétált végig a bólyákkal kialakított pályán. A program végén mindegyik gyerek kapott egy-egy oklevelet, és egy csoportkép készítésével zártuk a napot.

Ezúton is köszönjük a közreműködést a Máltai Szeretetszolgálatnak, a Helyi Rendőrségnek, a Néri Szent Fülöp Általános Iskolának, a Gödri Ferenc Általános Iskolának, a szépmezői aktív közösségnek és természetesen a résztvevő gyerekeknek. 


Kapcsolódó hírek: