Educație rutieră 

Educație rutieră 

28. iunie 2023

– campanie de promovare a siguranței rutiere în organizarea GAL Sepsi –


În perioada mai-iunie 2023 am organizat o campanie de promovare a siguranței rutiere pentru copiii din trei zone urbane marginalizate, în parteneriat cu Asociația Serviciul de Ajutor Maltez și Poliția Locală. 

Programul nostru de Educație rutieră a fost adresată copiilor și tinerilor care trăiesc în trei zone urbane defavorizate. I-am oferit un program de educație cu implicarea experților locali care i-au vorbit despre regulile de circulație și despre indicatoare rutiere. În timpul programului colegii Asociației Serviciu de Ajutor Maltez și ai Poliției Locale au ținut un curs practic despre indicatoare și reguli, după care copiii au avut posibilitatea să-și pună la încercare cunoștințele. 

Din cele trei cartiere (Őrkő, cartierul Ciucului, Câmpul Frumos) aproape 150 de copiii au fost interesați de acest program, care s-a constituit din 5 evenimente. Mobilizarea copiilor s-a întâmplat prin învățătoare, profesori și diriginți, respectiv cu ajutorul voluntarilor locali. 

Prima etapă a programului a avut loc pe terenul de baschet în spatele sălii de sport Szabó Kati cu participarea copiilor de la Őrkő. Elevii claselor primare din Școala Generală Néri Szent Fülöp au fost invitați la acest eveniment la care au participat 45 de copiii, însoțiți de învățătorii lor. Colegii Serviciului de Ajutor Maltez au desenat pista de exercițiu, după care – împreună cu colegul Poliției Locale – au povestit copiilor despre regulile circulației și despre indicatoare. Elevii s-au împărțit în două grupuri, una fiind grupul pietonilor, cealaltă fiind grupul cu vehicule. Echipa organizatorică i-a însoțit pe ambele grupuri pe drumurile desenate după care copiii și-au schimbat rolurile și au încercat circulația în siguranță din cealaltă perspectivă. În a doua zi am întâmpinat preadolescenții de la Őrkő, elevii claselor V-VIII care și-au parcurs același program dar cu un efect mai mare datorită vârsta lor mai mare și numărul lor mai mic. La sfârșitul evenimentului i-am pus întrebări de verificare și toată lumea avea posibilitatea să meargă liber cu bicicleta. 

Al doilea eveniment al programului de Educație rutieră a avut loc la începutul lunii iunie în curtea deja amenajată a Școlii Generale ”Gödri Ferenc” din cartierul Ciucului. Programul a ținut două zile, la prima zi au participat elevii claselor I-IV, însoțiți la început de profesori, care a trebuit să plece din cauza unei inspecții școlare, astfel i-au rugat pe elevii din clasa a VIII-a să rămâne acolo ca voluntari. Astfel, elevii mai mari au auzit și ei partea teoretică a ”cursului” ținut de colegii Serviciului de Ajutor Maltez și ai Poliției Locale. Mersul liber pe bicicletă și pe trotinete nu a lipsit nici din acest eveniment. 

În cele două zile au participat în total 60 de copiii, majoritatea cu vehicule proprii, dar nici cei fără bicicletă sau trotinete nu au dus lipsă de distracție deoarece copiii făcea schimb de roluri iar GAL Sepsi a adus 4 biciclete și o trotinetă. Elevii din ciclul gimnazial au fost însoțiți de dirigintele lor. 

Cel de-al treilea și ultim eveniment a avut loc în ultima săptămână a lunii iunie la Câmpul Frumos, în parcarea Parcului Industrial. În acest caz atragerea copiilor am făcut-o printr-o promovare directă cu afișe și flyere, evenimentul s-a ținut după amiază, după programul de lucru. Szabó Kincső, voluntarul local a venit cu 25 de copiii entuziasmați împingând toți câte o bicicletă sau o trotinetă. 

Balló Lóránt, colegul Poliției Locale a arătat copiilor indicatoarele rutiere, i-au explicat regulile de bază ale circulației în siguranță, după care cele două grupuri și-au pus la încercare cunoștințele în roluri diferite. 

La finalul programului toți participanții au primit o diplomă de participare și am făcut o fotografie în grup. 

Dorim să-i mulțumim și pe această cale Asociației Serviciul de Ajutor Maltez, Poliției Locale, Școlilor Generale ”Néri Szent Fülöp” și ”Gödri Ferenc”, comunității active de la Câmpul Frumos și în primul rând copiilor participanți pentru colaborare. 

 


Citește si: