Pályázati procedúra nyitóeseménye Sepsiszentgyörgy

Pályázati procedúra nyitóeseménye Sepsiszentgyörgy

2018. december 3.

December 3-án, a sepsiszentgyörgyi innoHub Vállalkozói Inkubátorház emeleti konferenciatermében került sor a SEPSI Helyi Akciócsoport Egyesület (SEPSI GAL) pályázati procedúrájának hivatalos nyitóeseményére. A projektbemutató találkozó Antal Árpád polgármester, és Tóth-Birtan Csaba, a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület elnöke nyitotta meg.

A polgármester elmondta, két évvel ezelőtt, mikor a választási kampányban elhangzott, hogy a következő városvezetés mandátuma a mélyszegénység felszámolásának jegyében fog zajlani, sokan kétkedve fogadták az ígéretet. Egyrészt mert nem hiszik az emberek, hogy a szegénységet fel lehet számolni, másrészt pedig azért, mert nem feltétlenül támogatják azt, hogy az önkormányzat saját kereteiből a kirekesztettségben élők felzárkóztatására áldozzon.

Antal Árpád szerint azonban az Őrkő, és a másik két hátrányos helyzetű városi övezet – a Csíki negyed és Szépmező gondjai a település problémája is részben, így ha a felzárkóztatás irányába teszünk lépéseket, egész Sepsiszentgyörgy érdekében cselekedünk.
A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a rengeteg feladat meghaladja az önkormányzat lehetőségeit, ezért fontos előrelépést jelentett, hogy a magyar elnökség alatt sikerült bevinni, integrálni a roma felzárkóztatás problémakörét az Európai Bizottság fejlesztési mechanizmusába. Így nyílt lehetőség arra, hogy még a folyó uniós ciklusban pályázzanak, és forrásokat rendeljenek a fejlesztési elképzelésekhez. Antal reményét fejezte ki, hogy a 2021-2028-as ciklusban is lesz lehetőség pályázni, és folyatni lehet a felzárkóztatási programokat.
Majd hozzátette, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat önmagában kevés ezek megvalósítására, ezért együtt-gondolkodásra és -cselekvésre van szükség azokkal a helyi szervezetekkel, akik már többéves tapasztalattal dolgoznak ezen a területen. Ez egy hosszabb, nehéz és kevés látványos változás ígérő tíz éves folyamat lesz, de mivel a különböző civil szervezeteknek köszönhetően a szaktudás a rendelkezésre áll, bizakodó a partnerségben készülő feladatvégzést illetően.

Ezt követően Tóth-Birtan Csaba alpolgármester, egyben a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület elnöke vette át a szót. Mint mondotta, egy komoly és ígéretes projekt koordinálásra vállalkozott az Egyesület, aminek már a tervezési folyamata is a kirekesztett településrészek közösségi képviselőivel közösen történt. Részben ennek köszönhetően nyert a pályázat, mivel az abban foglalt intézkedések egy hosszas egyeztetési folyamat során körvonalazódtak. Tóth-Birtan szerint ez is jelzi, hogy elkötelezett emberek alkotják a projekt végrehajtásának gerincét, reméli, hogy a stratégiában foglalt intézkedések hasznára és javára válnak a városnak.

A SEPSI GAL Egyesület elnöke hozzátette, a felzárkóztatási program sikere nemcsak a nyertes pályázatba foglalt infrastrukturális befektetéseken múlik, hanem szükség van a társadalmi kirekesztettségben élőkkel szembeni előítéletek lebontására is. Ez legalább ugyanolyan fontos feladat, és a most induló munkafolyamat erre is lehetőséget biztosít, így a SEPSI GAL Egyesület remélhetőleg hozzájárul a városban élő közösségek közti különbségek eltűnéséhez, azok egymáshoz való közeledéséhez is.
A projekt fenntarthatóságát illetően Tóth-Birtan kijelentette, az Egyesület nemcsak 2023-ig, a projekt befejezéséig gondolkodik, hanem ezen túl más forrásokat is igyekeznek becsatornázni a hátrányos helyzetű városrészek felzárkóztatásához. Ebben a önkormányzat is a segítségükre lesz, sőt az már önmaga is pályázik a 4-es tengely mentén a SEPSI GAL által megvalósuló fejlesztéseket kiegészítő, komplementer beavatkozásokra, például az Őrkő víz- és csatornahálózatának bővítésére, sportpálya kialakítására, Szépmezőn óvoda építésére, a Csíki negyedben pedig egy közpark megújítására.

A pályázati procedúra bemutatása:
A nyitóbeszédek elhangzása után Veres-Nagy Tímea projektmenedzser a meghívott potenciális partnerszervezetek képviselőivel ismertette a jövő év – 2019 februárjában, áprilisában és júniusában kiírásra kerülő pályázatokat, határidőket, értékelési szempontokat, egyszóval az egész procedúra formai és adminisztrációs folyamatát. Összesen 6.625.000 (+ 375.000 működési költség) eurós keretet 3 pályázati kiírás keretében tervezi a Sepsi Helyi Akciócsoport meghirdetni: 2019. február, április és júniusában.
A pályázati útmutató bemutatása közben elhangzott, a pályázati kiírásokat egy konzultációs időszak fogja megelőzni, melynek keretében igyekeznek rendezni a pályázók számára a még tisztázatlan kérdéseket és problémákat. Ezt követően Veres-Nagy részleteiben ismertette a kiírások tartalmi elemeit, a különböző intézkedéseket és azok mutatóit is, majd a jelenlévők kérdéseire válaszolt a kialakult beszélgetésben.


Kapcsolódó hírek: