Beszámoló: közösségi szellem a szépmezői kalákán

Közösségi szellem a szépmezői kalákán

2019. május 19.

 

 

Május 18-án a GAL Sepsi Egyesület szervezésében környezetszépítő kalákára került sor Szépmezőn. A példaértékű közösségi munkaeseményen a szakadó eső ellenére – a gyerekeket nem számlálva – körülbelül 50 helybéli vett részt.

A kaláka délelőtt 10 órakor regisztrációval és az Egyesület által kínált kávéval vette kezdetét. A lakók rövid tanakodás után felosztották egymás közt a munkát, így a férfiak vállalták be a hulladékgyűjtést és az egyéb fizikai munkát, a nőkre maradt a közösségi konyha, az eseményt záró közös étkezés, a bogrács elkészítése, míg az összesereglett gyerekekre a virágot ültetése maradt. Ennek ellenére, a keményebb fizikai munkát igénylő lapátolást leszámítva – nők és férfiak, idősek és fiatalok egyaránt kivették részüket a hulladékgyűjtésből, lomtalanításból és a közösségi kertészkedésből.

A sepsiszentgyörgyi köztisztasági vállalat, a TEGA RT. által biztosított szemeteszacskókba a lakók szelektív módon szedték össze a közvetlen lakókörnyezet és a focipálya területéről a hulladékot, a így a lomtalanítás során összegyűlt tárgyakkal együtt meg is telt a vállalat által kiszállított szállítótartály. A munka során jó szolgálatot tettek a GAL Sepsi Egyesület által hozott munkakesztyűk.

A városi kertészet által szolgáltatott virágok a szépmezői tömbházak környékét csinosító, gondozott virágágyásokba, illetve az óvoda kertjébe lettek kiültetve. A közmunkára felkínált szerszámoknak is hasznát vették a helybéliek, a lapátokkal elegyengették a Sepsiszentgyörgy Önkormányzata által néhány nappal korábban kiszállított kavicsot a bekötő úton és az óvodához vezet járdán, a buszmegálló környékén, de a játszótéren is feltöltötték a gödröket, elegyengetve a homokot.

A közösségi esemény bográcsozással, közös étkezéssel zárult. A tokány a játszótér és az óvoda tőszomszédságában felállított szabadtéri konyhában főtt, az eső ellen védelmet biztosító sátrakat, a padokat és asztalokat egy szépmezői lakos bocsájtotta a közösség rendelkezésére. Az ízletes étel alapanyagát a GAL Sepsi Egyesület állta, viszont a tűzifát, a főzőtudást, az evőeszközöket és a kovászos uborkát már a lakók, a szépmezői közösség biztosította – példás együttműködésben.

A GAL Sepsi Egyesület köszöni a példamutató összefogást a környezetükért és közösségükért tenni akaró embereknek, és a jövőben is támasza kíván lenni a közösségépítő,a közösségi szellemet erősítő helyi kezdeményezéseknek.

Az esemény a közösségi oldalon.

Fotóriportunkat itt találják.