Közösségi tér nyílt a Csíki negyedben

Közösségi tér nyílt a Csíki negyedben

2023. március 1.

Nyílt nap keretében zajlott a szociális és egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó Csíki negyedi Közösségi Szolgáltató Központ hivatalos megnyitója 2023. február 28-án. Az eseményen több mint 150 negyedbéli érdeklődő fordult meg. A központ márciustól állandó nyitvatartással működik és programkínálata folyamatosan bővül az év folyamán.

A hivatalos megnyítót követően résztvevők interaktív kiállítás keretében játékos módon ismerkedhettek meg a tér funkcióival, a legkisebbeket pedig zenés játékkal és mesemondással csalogatták a helyszínre a programszervezők.

Jól érezték magukat a Csíki negyediek a nyílt napon

Az interaktív kiállítás során a látogatók bejárhatták a központ minden helyiségét, amelyet a központ dolgozói mutattak be. Az egésznapos gyermekfoglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a játékos tanulásra, a felszabadultság érzésére, a csoda megteremtésére. Az ott eltöltött pár órában nagyon erős közösségi élményekkel gazdagodtak a résztvevők. Készíhettek jó szándékkal, szeretettel, céltudatossággal fűszerezett hamuba sült pogácsát a csoda kemencében vagy lelki nyavalyákra kaptak orvosságot a csodapatikában, bedobhatták papírra vetett gondolataikat az önértékelésre tanító jogi osztály postaládájába, majd a világméretű csodaszőnyegen rajzolgattak. A séta végén a ölelős fotózáson szereztek maradandó emléket az idelátogatók.

A nyílt nap keretében ovisok és kisiskolások jöttek el a Kőszínház független társulás Kőleves című zenés játékára és Ioana Alexandrina Costea román nyelvű gyermekfoglalkozására. Az utóbbi kulturális, közösséganimáló programok a Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében valósultak meg a leszakadó városi övezetek felzárkóztatási helyi fejlesztési terve keretében. Az egyesület az év során több hasonló megmozulást tervez a negyedbe.  

Márciustól látogatható a közösségi szolgáltató központ 

A Csíki Negyedi Közösségi Szolgáltató Központot Sepsiszentgyörgy Önkormányzata alakította ki a leszakadó városi övezetek felzárkóztatási helyi fejlesztési terve keretében. Az Otthon sétány 34-es tömbházának földszintjén létesült központ felújítási munkálatai és berendezése közel 600 ezer jelbe kerültek, amelyet a város saját költségvetésből támogatott. Tóth Birtan Csaba alpolgármester a hivatalos megnyító keretében elmondta, hogy a jelenlegi szolgáltatások működtetését pályázati forrásokból valósítják meg a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársai, az önkormányzat pedig garanciát vállalt, hogy a támogatás lejártával további 3 évig biztosítja a szolgáltatások folytonosságát a Szociális Támogatási Igazgatóságon keresztül. Sepsiszentgyörgyön a következő években két hasonló központot létesítnek a következő két évben: egyiket az Őrkőn, a másikat meg Szépmezőn, jelentette be az alpolgármester.

Az új közösségi térben jelenleg egy család támogatói- és tanácsadói központot működtetnek a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi munkatársai, és a Szociális Támogatási Igazgatóság kihelyezett tájékoztási és tanácsadói szolgáltatást biztosít kedden délelőtt 11-13 óra között, valamint csütörtökön délután 15-17 óra között. Hamarosan beindul a mosóda is, amit ingyen használhatnak a negyed lakói, az év második felétől pedig egészségügyi prevenciós közösségi  programok is fognak működni. A központ állandó nyitvatartási ideje hétköznap 11 és 17 óra között van, csütörtök kivételével, amikor csak délután látogatható.

A helyszínt partnerségben működtető szervezetek további szolgáltatások és programok bevezetését tervezik, amelyek a Csíki negyedi közösség igényeire adnak választ. A tér nyitott mind intézmények, mind civil szervezetek számára, akik tevékenységeket javasolhatnak majd a közösségi központba.

Személyre szabott támogatás a csíki negyedi családok számára

A központ a Sepsiszentgyörgyi Szociális Támogatási Igazgatóság keretében működik, így az intézmény munkatársai heti két alkalommal fogadják az érdeklődőket és igény szerint bővítik az ügyfélfogadási programot. Az igazgatóság a közeljövőben a szolgáltatási szükségletek feltérképezésével foglalkozik, melynek eredményeképpen egyéniesített szociális szolgáltatáscsomagot tudnak majd ajánlani – mondta Szép Márk Linda Mária, az intézmény Szociális Programok és Szolgáltatások Részlegének vezetője. A központban dolgozó szociális munkás segítő beszélgetést tart felnőttek, családok és nem utolsó sorban idősek számára. Tájékoztat a városi szociális szolgáltatásokról és útbaigazítást nyújt a szociális juttatások elérési útjáról. A központhoz nyártól csatlakozik két közösségi egészségügyi asszisztens és egy egészségügyi mediátor, akik segítenek összekapcsolni a negyed lakóit különböző orvosi szolgáltatásokkal és betegségmegelőzési munkát végeznek majd.

A központ létrejötte a civil társadalom és kormányzatközi együttműködés sikeres példája, amely több éves munka eredménye, hiszen az önkományzattal közösen dolgoztak a szociális stratégia megtervezésén, a Sepsi Prospera pályázat megírásán, lebonyolításán, valamint a Csíki negyedi központ kialakítási tervén – mondta el Hubbes Kinga, a Gyulafehérvári Caritas – Szociális Gondozás régiós koordinátora. Mint elmondta, a központ híd a közösség felé, egy barátságos tér, amely több generációt befogad: 0-3 évesek számára mondókázó kör indul, fiatalok számára délutáni tevékenységeket ajánl, megszólítja a jövendőbeli szülőket és a családokat. 

Photo credit: Tibódi Ferenc