Aláírták a szociális lakások támogatására vonatkozó finanszírozási szerződést

Aláírták a szociális lakások támogatására vonatkozó finanszírozási szerződést

2021. október 8.

Sajtótájékoztató keretében írta alá Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Simion Crețu, a Központi Régió Fejlesztési Ügynökségének igazgatója azt a támogatási szerződést, amely az Őrkőn (ZUM 1) építendő 50 szociális lakás finanszírozását biztosítja. 

A lakások építése azért különösen fontos, hiszen a biztonságos és decens lakhatási körülmények biztosítása jelenti az alapját bármely típusú beavatkozásnak, amely a mélyszegénység és kirekesztettség állapotának csökkentésére irányulnak. 

Az őrkői szociális lakások építése a sepsiszentgyörgyi Helyi Fejlesztési Terv részét képezik, amely 2017-ben készült és amely 3 városi marginalizált területet azonosít be városunkban: Szépmezőt, Őrkőt és a Csíki negyed egy részét. 

A Helyi Fejlesztési Terv célkitűzéseinek a megvalósításáért a Sepsi Helyi Akciócsoport felel, a Terv mindösszesen 7 millió euró értékű vissza nem térítendő támogatásra jogosítja fel a helyi szervezeteket és intézményeket. Ez azt jelenti, hogy a szentgyörgyi intézmények és szervezetek első körben a Sepsi HACs-hoz pályáznak a fejlesztési ötleteikkel, majd a helyi elbírálási folyamatot követően a nyertes pályázatok átesnek még egy országos elbírálási folyamaton is, amelyet követően, ha elérik a megfelelő pontszámot, támogatásban részesülnek. 

A Sepsi HACs-hoz az elmúlt másfél év során 6 pályázat érkezett be, három projekt infrastrukturális beruházásokat célzott az Őrkőn (50 szociális lakás, óvoda és Integrált Közösségi Központ építése) és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala adta le, míg három pályázat a közösségek életszínvonalának növelését célozta integrált szolgáltatások hozzáférhetővé tétele által. 

A hat pályázatból a Gyulafehérvári Caritas sepsiszentgyörgyi fiókszervezete által vezetett partnerség kezdeményezte projekt idén júniusában indult el, míg a polgármesteri hivatal által kezdeményezett lakásépítő projektjének a támogatási szerződését az október 7-i sajtótájékoztató keretében írták alá.