În data de 24 martie, joi, asociația Grup de Acțiune Locală ”Sepsi” a organizat o sesiune de îndrumare pentru beneficiarii programului de finanțare POR 9.1 și POCU 5.1.
În perioada 2020-2021, Asociația Grup de Acțiune Locală ”Sepsi” a lansat patru apeluri de fișe de proiecte la care s-au depus șapte idei de proiecte, din care trei de tip POR (infrastructură) și patru de tip POCU (resurse umane). Din cele șapte proiecte depuse, un proiect a fost re-depus din cauza respingerii pe motiv de neconformitate administrativă.
Situația actuală a proiectelor depuse la GAL Sepsi este următoare:
- 5 proiecte are contract de finanțare semnat și a început implementarea lor (3 POR și 2 POCU)
- 1 proiect POCU se află în stadiul încărcării lui în sistemul național de finanțare Mysmis.
Programul sesiunii a început cu prezentarea participanților, având în vedere faptul că echipele de management ale fiecărui proiect finanțat prin sistemul GAL Sepsi nu se cunosc și încă nu au lucrat împreună.
În continuare fiecare participant și-a prezentat proiectul, respectiv stadiul în care se află implementarea. Reprezentanții primăriei Sfântu Gheorghe au prezentat 3 proiecte pe axa 9 în ZUM 1, cartierul Őrkő. În cazul celor 50 de locuințe sociale se așteaptă autorizația de construcție, care va fi depus la ADR Centru pentru verificarea conformității și în paralel se lucrează pe documentația de achiziție publică pentru executant. În momentul de față se estimează că în cel mai bun caz, lucrările pot începe în luna iunie-iulie. În cazul Centrului Comunitar Integrat din ZUM 1 situație este asemănătoare, începerea lucrărilor fiind estimate, de-asemenea, la mijlocul verii. Lucrările de construcție a grădiniței din Őrkő sunt planificate de a începe în luna august.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe are alte proiecte de infrastructură în ZUM 1 Őrkő, ZUM 2 cartierul Ciucului și ZUM 3 Câmpul Frumos care nu sunt finanțate prin Axa 9 a Programului Operațional Regional dar care contribuie la atingerea obiectivelor din SDL. Aceste investiții, aflate în curs de implementare, sunt: rețea apă-canal în ZUM 1, reamenajare parc și teren de sport, respectiv creare CCI în ZUM 2, construire grădiniță, reamenajare teren de sport și creare CCI în ZUM 3.
Reprezentanții Fundației Creștine Diakónia au prezentat proiectul lor, intitulat ”Integrahelp”, care vizează prestarea de servicii integrate pentru 200 persoane din ZUM 2 și ZUM 3, și anume: servicii sociale, servicii juridice, programe de ocupare, activități de antidiscriminare, respectiv înființarea unei echipe mobile de îngrijire la domiciliu. Contractul de finanțare a fost semnat în februarie, în luna martie și aprilie încep angajările pentru posturile de experți.
Asociația Caritas Alba Iulia – filiala Sfântu Gheorghe se află în a noua lună de implementare a proiectului intitulat ”Sepsi Prospera” care vizează asigurarea de servicii integrate pentru 600 de persoane din ZUM 1, 2 și 3.
Managerul de proiect a povestit că o treime din grupul țintă al proiectului este deja înscris și o parte dintre activitățile propuse au început sau s-au finalizat deja. Dintre beneficiarii POCU ei sunt singurii care au depus deja rapoarte tehnice de progres la Organismul Intermediar, astfel managerul a vorbit și despre experiențele lor în domeniul gestionării unui proiect de tip POCU.
Al treilea beneficiar al programului de finanțare accesibilă prin GAL Sepsi este Asociația Serviciul de Ajutor Maltez din Sfântu Gheorghe, care a depus în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă o fișă de proiect care vizează 200 de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din ZUM 1 și 2. După primirea avizului de către Comitetul Comun de Selecție Restrâns, proiectul se află acum în faza încărcării sale pe sistemul național de depunere al proiectelor Mysmis. Astfel, reprezentanții liderului de parteneriat și ai DAS nu au raportat despre stadiul de implementare.
În continuare, participanții au vorbit despre problemele întâmpinate până acum în implementarea proiectelor. Beneficiarul cu proiecte de infrastructură a menționat problema dependenței de factori externi în executare, cum ar fi avizările, proiectanții, schimbarea prețurilor, ordine de ministru. Beneficiarii proiectelor de tip POCU întâmpină probleme legate de sistemul birocratic și greoi al rapoartelor tehnice și financiare, respectiv problema complementarității proiectelor cu cele de tip POR, finanțate din axa 9.1.
După o scurtă pauză de cafea, sesiunea s-a continuat. În a doua parte a întâlnirii, reprezentanții beneficiarilor și ai echipei de implementare GAL Sepsi, expertul monitorizare al echipei a prezentat participanților sistemul de monitorizare atât a proiectelor, cât și a SDL și a explicat modul în care aceste două tipuri de monitorizare se diferențiază. Cu prilejul acestei prezentări, cei prezenți au discutat despre modul de organizare a colectării datelor din partea beneficiarilor, propunând ca astfel de sesiuni să se organizeze în fiecare trimestru, iar expertul să întocmească un formular pentru indicatori specifici GAL care nu apar în lista indicatorilor obligatorii. Beneficiarii și expertul monitorizare discută monitorizare implementării din punct de vedere financiar, expertul monitorizare colectează date din contracte de finanțare, cereri de prefinanțare și acte adiționale, dacă este cazul.
Propunerea participanților este ca lângă întâlnirile trimestrială organizate de către echipa GAL Sepsi, beneficiarii să ia și să țină legătură unul cu celălalt, mai ales din cauza că toate proiectele finanțate prin GAL Sepsi sunt interconectate, au aceleași indicatori și grup țintă, vizează intervenții și schimbări în viața a 1000 de persoane din Sfântu Gheorghe și până la urmă, au scopuri comune.
La sfârșitul întâlnirii fiecare participant reflectă asupra sesiunii de îndrumare, considerând-o util mai ales acum, când au început implementarea proiectelor. Beneficiarii menționează că îi pare bine să lucreze într-un mediu în care managerii de proiect nu concurează între ei, ci există cooperare și parteneriat și toți cei implicați în aceste proiecte înțeleg că scopul fiecăruia este, până la urmă, același: abilitarea nevoiașilor din municipiu ca să fie capabile pe termen lung să-și asigură un trai decent.